MAGAZINE

MEIBUKAN MAGAZINE


Martial artist Lex Opdam is oprichter en hoofdredacteur geweest van het Meibukan Magazine. Dit Engelstalige non-proft martial arts magazine heeft elf standaard edities en één speciale editie voortgebracht in de periode 2004-2009 en dit kosteloos via haar website in PDF-vorm aangeboden. De redactie heeft door beperkingen in beschikbare tijd de productie in 2009 moeten staken. Ten behoeve van de beoefenaren van martial arts en andere geïnteresseerden worden de oude edities op deze website als archief aangeboden.


VIDEO

WAY OF THE WARRIOR

De wereldbefaamde BBC-documentaire ‘The Way of The Warrior’ is geproduceerd door Michael Croucher & Dr. Howard Reid in 1983. De BBC heeft deze 8-delige documentairereeks over martial arts via haar televisiekanaal in jaren ’80 uitgezonden, maar tot vandaag de dag is de productie nog niet op enige andere wijze uitgebracht. Particulieren hebben deze televisie-uitzendingen van beperkte beeldkwaliteit op YouTube gezet waardoor de documentaire sindsdien publiekelijk toegankelijk is.

Boek: The Paradox of the Martial Arts

Ondersteunend aan deze documentaire hebben Simon & Schuster in 1983 in de USA een boek gepubliceerd onder de titel “Fighting arts”. Later is dit boek door Michael Croucher & Dr. Howard Reid opnieuw uitgebracht onder de naam ‘The Way of the Warrior : The Paradox of the Martial Arts’ (in het Nederlands ‘De oosterse krijgskunst – De paradox van de martial arts’). Een boek over de klassieke martial arts met omschreven gevechtstechnieken en tradities uit het Verre Oosten waaronder Kalaripayat, Mama-Adi, Shaolin Kung Fu, Tai-chi, Bujutsu, Karate, Judo, Kempo, Aiki-do, en Naginata-do.

Martial-Mindfulness-BBC-Way-of-The-Warrior-Book-Paradox-of-the-martial-arts

MASTERS OF OKINAWAN KARATE

De documentaire ‘Sensei: Masters of Okinawan Karate’ is een productie door Chris Willson en deelt unieke kennis aan de internationale karategemeenschap over en van de karatemeesters die op de Okinawa wonen, de geboorteplaats van karate.

Chris Willson

Chris Willson is een Britse ex-pat fotograaf, videograaf en reisschrijver gevestigd in Okinawa. Hij is gespecialiseerd in het documenteren van Japanse festivals, krijgskunsten en het leven op Okinawa, zowel op het land als onder water. Zijn beelden verschijnen vaak in kranten, tijdschriften en reisgidsen.

Website Chris Willson


TALKS

DE-MYSTIFYING MINDFULNESS

Een gratis theoretische en praktische cursus (Engelstalig) als introductie in de wereld van mindfulness met instructeur Professor Chris Goto-Jones.

Chris Goto-Jones

UNIVERSITEIT LEIDEN

KUNG FU LIVES AND BREATHES IN EVERYTHING

Een Martial Mind Power Talk door. neurowetenschapper, psycholoog, krijgskunstenaar & mindfulness trainer Tamara Russel over mindfulness en martial arts.

Tamara Russel

MMP TALKS

MINDFULNESS AND THE BUDDHIST TRADITION

Lezing van Professor Richard King over de traditionele boeddhistische inzichten in mentale training die van invloed zijn op de transformatie van boeddhistische meditatieve beoefening in de twintigste eeuw. 

Richard King

UNIVERSITY OF KENT

MINDFULNESS IS POWERFULL BUT KEEP RELIGION OUT OF IT

Een videoboodschap van neuroloog en filosoof Sam Harris over de triviale stressverminderende voordelen van meditatie en hoe religie een al te vaak gedwongen en onnodig onderdeel van het pakket.

Sam Harris

BIG THINK

BEYOND WINNING

Een TEDx UCLA Talk door Janet O’Shea, hoogleraar World Arts and Cultures/Dance en krijgskunstenaar over het fysieke spel dat ons laat concurreren zonder te hoeven winnen en hoe we in respect het oneens met elkaar kunnen zijn.

Tamara Russel

TEDx UCLA

KORYU CONNECTION TO MODERN HOPLOLOGY

Een lezing door onderzoeker Hunter Armstrong over het leven en het erfgoed van Donn F. Draeger, grondlegger van een onderzoek naar menselijk strijdbaar gedrag, genaamd Hoplology.

Hunter Armstrong

International Hoplology Society


BOEKEN

MINDFULNESS IN MOTION door Tamara Russell

Martial-Mindfulness-mindfulness-in-motion-book
Martial-Mindfulness-de-mindfulness-workout-boek

Baanbrekende nieuwe benadering van mindfulness die niet wordt beoefend door stil te zitten, maar door in contact te komen met het bewegende lichaam. Geschreven door neurologe, psychologe en martial artist Tamara Russel.

KARATE GOJU RYU MEIBUKAN door Lex Opdam

Martial-Mindfulness-KARATE-GOJU-RYU-MEIBUKAN-Book-cover
Martial-Mindfulness-KARATE-GOJU-RYU-MEIBUKAN-Book-back

Martial Mindfulness oprichter Lex Opdam heeft een Engelstalig boekwerk geschreven met de titel ‘KARATE GOJU RYU MEIBUKAN’ dat in 2007 is uitgegeven door Empire Books, een Amerikaanse uitgeverij op het gebied van de krijgskunsten.

CHOJUN MIYAGI AND GOJU RYU door Humberto Nuno de Oliveira

Martial-Mindfulness-Chojun-Miyagi-and-Goju-Ryu-a-shared-journey-cover
Martial-Mindfulness-Chojun-Miyagi-and-Goju-Ryu-a-shared-journey-book-back

Een werk van historicus en Goju-ryu beoefenaar Humberto Nuno de Oliveira over het leven van de legendarische karatemeester Chojun Miyagi en zijn karatestijl Goju-ryu. Uitgegeven in eigen beheer in 2019.

BUBISHI; THE CLASSIC MANUAL OF COMBAT door Patrick McCarthy

Martial-Mindfulness-Bubishi-book-cover
Martial-Mindfulness-Bubishi-book-back

Een vertaling van een klassiek Chinees werk over filosofie, strategie, geneeskunde en techniek in relatie tot krijgskunst door karate-historicus Patrick McCarthy.

Tuttle Publications in 2016.

WAKING UP door Sam Harris

Neurowetenschapper en filosoof Sam Harris over de manier waarop we aandacht geven aan het huidige moment en hoe dit in grote mate de kwaliteit in ons leven bepaalt.

Simon & Schuster in 2015.

CONSCIOUS

door Annaka Harris

Annaka Harris, een adviseur en redacteur van boeken over neurowetenschappen en natuurkunde, tast de grenzen van het huidige wetenschappelijke en filosofische begrip van bewustzijn af.

FITNESSTRAINER A

door FitVak

Van voedingsleer tot anatomie, van biomechanica tot trainingsleer van krachttraining tot blessurepreventie. Ook leesbaar voor hen die zich willen verdiepen in de trainingsmaterie om er zelf mee aan de slag te kunnen.

The Book of Life

Daily Meditations with Krisnamurti

Jiddu Krishnamurti, een revolutionaire filosoof, spreker en schrijver die alle vormen van spirituele leer en dogma's verwerpt over o.a. zelfkennis, verlangen, verdriet, dood en meditatie.


MEDITATIE EN (VOLLEDIG) AANDACHT GEVEN

GUIDE TO MEDITATION

door Headspace

Headspace heeft een geanimeerde serie van 8 afleveringen van ieder ongeveer 20 minuten op Netflix uitgebracht onder de naam 'Guide to meditation' die gaat over verschillende meditatiemethoden en hoe je van helemaal niet mediteren naar een vast onderdeel van je leven kunt gaan. Iedere aflevering heeft een geleide meditatie.

Voor het bekijken van deze serie heb je een abonnement van Netflix nodig.

PAYING ATTENTION

door Jiddu Krisnamurti

Jiddu Krishnamurti was een spirituele Indiase filosoof van de hedendaagse samenleving die geloofde in totaal bewustzijn als essentieel voor een vrije geest.

In dit videofragment met de titel 'How does one break free of habits?' gaat hij in op het steeds weer verschijnende gebabbel van gedachten en stelt de vraag om hier serieus naar te kijken.

WAKING UP

door Sam Harris

Ga met neurowetenschapper en filosoof Sam Harris mee op meditatiecursus voor zowel beginners als ervaren mediteerders. Wakker worden is voor iedereen die begrijpt dat meditatiebeoefening niet alleen draait om zich beter te voelen in het moment. Meditatie zou je kijk op de wereld moeten veranderen.

Deze rijke en uitgebreide app kost geld, maar voor hen die het geld niet kunnen missen, is de app gratis (zonder gedoe). Ook in te loggen via de website.


ARTIKELEN & INTERVIEWS


OPENBARE ONDERZOEKEN (LINKS)

in relatie tot martial arts & mindfulness

2011

Mindfulness-based Mind Fitness Training (MMFT): A Review

In addition to its beneficial effect on stress, mind fitness training can help to optimize warrior performance by cultivating competencies critical for today’s security environment. The security environment today is complex and rapidly changing, and those who work in this environment need new competencies in mental agility, attention, emotional intelligence and situational awareness.

2012

Meditation and Brain Changes: Recent Research and New Applications

A brief summary of studies that showed dramatic brain alterations for all of the major traditions of meditation

2013

Aikido Experience and its Relation to Mindfulness

The results of the study suggest that Aikido training does have an effect on mindfulness scores. The results also suggest that training in Aikido may significantly increase mindfulness. Benefits of increased mindfulness may include better concentration, stronger awareness, improved immune system functioning and decreases in stress related physical symptoms.

2014

Mindfulness study explores way for Soldiers to manage stress

Tai Chi is an ancient Chinese martial art that focuses the mind on each slow and deliberate movement of the body. The martial artist feels deep breaths rising and falling from his chest with every pose. Feeling the present like a Tai Chi master is growing in popularity as a way to gain mental clarity.


Buddhist Mindfulness and Psychophysical Performance

A brief introductory sketch of some historical and cultural context for the relationship between Buddhism and western theatre practices in the early 20th century.


Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) for patients with medically unexplained symptoms: Process of change

Awareness and acceptance of painful symptoms and emotions are key factors in this process. Change of unhelpful behavioral patterns and increased self-care and self-compassion can result from this process.”

2015

Responding Not Reacting: Mindfulness Lessons From The Martial Arts: Blog


Martial Arts: Mindful exercise to combat stress

Martial arts requires expenditure of energy done with a high level of concentration, engagement in this form of exercise may provide an interesting and novel strategy for enhancing physical and mental benefits. The regular practice of Martial arts could elevate mindfulness levels of practitioners and thus influence positively on stress management and therefore quality of life and well-being. The practice of Martial arts appears to provide several benefits for the management of chronic stress. These positive effects could be based on the dual nature of Martial arts which includes the benefits of both physical activity and meditative/mindful components.


Sports can protect dynamic visual acuity from aging: A study with young and older judo and karate martial arts athletes

A study about the benefits of intensive, sustained judo and karate martial arts training in young and older athletes and nonathletes of the same age for attenuating age-related dynamic visual acuity (DVA) decline.


Martial Arts: Mindful exercise to combat stress

The practice of MA appears to provide several benefits for the management of chronic stress. These positive effects could be based on the dual nature of MA which includes the benefits of both PA and meditative/mindful components. Future studies should compare different MA modalities while analyzing different physiological and psychological adaptations for a better understanding of the impact of MA practice on the control of chronic stress and other health related benefits.

2016

Exploring the relationship between mindfulness and the abilities of mixed martial arts fighters: A cognitive approch

A study to gain a better understanding of the underlying cognitive processes involved in the workings of mindfulness; exploring whether increased levels of mindfulness were analysed showed that overall mindfulness was positively correlated with mixed martial arts ability.

2017

Structural plasticity of the social brain: Differential change after socio-affective and cognitive mental training

Research finding suggest a potential biological basis for how mindfulness and different aspects of social intelligence could be nurtured.


Mind the Hype: A Critical Evaluation and Prescriptive Agenda for Research on Mindfulness and Meditation

We have to look critical, also about defining mindfulness, it’s research and practices.


Conflict Basics: Mindfulness and Bodyfulness

In addition to our brains, we have two highly sophisticated cognitive systems that can greatly amplify our overall intelligence. Making a case for the body and the emotions as legitimate and valuable domains of knowing and learning. Applying mindfulness to the body can produce practical results in a short time.


Mindfulness would be good for you. If it weren’t so selfish

What we might call authentic mindfulness, I found, is a noble and potentially useful idea. But true mindfulness is being usurped by an imposter, and the imposter is loud and strutting enough that it has replaced the original in many people’s understanding of what mindfulness is.


Karate and Dance Training to Improve Balance and Stabilize Mood in Patients with Parkinson’s Disease: A Feasibility Study

The results of this small research showed that both, karate and dance training groups, improved balance. Furthermore, the mood dropped only in the waiting control group receiving no training at all, whereas it remained stable in patients who attended the karate and dance group. The training adherence was higher in the karate than the dance group indicating a high acceptability in Parkinson’s Disease patients for karate.


Mind the Hype: A Critical Evaluation and Prescriptive Agenda for Research on Mindfulness and Meditation

Misinformation and poor methodology associated with past studies of mindfulness may lead public consumers to be harmed, misled, and disappointed. This article discusses the difficulties of defining mindfulness, delineates the proper scope of research into mindfulness practices, and explicates crucial methodological issues for interpreting results from investigations of mindfulness. The goals of the authors are to inform interested scientists, the news media, and the public, to minimize harm, curb poor research practices, and staunch the flow of misinformation about the benefits, costs, and future prospects of mindfulness meditation.