ACHTERGRONDINFORMATIE

over martial arts en mindfulness

MAGAZINE

MartialMindfulness-Meibukan-Magazine-crest

MEIBUKAN MAGAZINE


Krijgskunstenaar Lex Opdam is oprichter en hoofdredacteur geweest van het Meibukan Magazine. Dit Engelstalige non-proft magazine heeft elf standaard edities en één speciale editie voortgebracht in de periode 2004-2009 en dit kosteloos via haar website in PDF-vorm aangeboden. De redactie heeft door beperkingen in beschikbare tijd de productie in 2009 moeten staken. Ten behoeve van MMF participanten en andere geïnteresseerden worden de oude edities op deze website als archief aangeboden.


VIDEO

WAY OF THE WARRIOR

De wereldbefaamde BBC-documentaire ‘The Way of The Warrior’ is geproduceerd door Michael Croucher & Dr. Howard Reid in 1983. De BBC heeft deze 8-delige documentairereeks via haar televisiekanaal in jaren ’80 uitgezonden, maar tot vandaag de dag is de productie nog niet op enige andere wijze uitgebracht. Particulieren hebben deze televisie-uitzendingen van beperkte beeldkwaliteit op YouTube gezet waardoor de documentaire sindsdien publiekelijk toegankelijk is.

Boek: The Paradox of the Martial Arts

Ondersteunend aan deze documentaire hebben Simon & Schuster in 1983 in de USA een boek gepubliceerd onder de titel “Fighting arts”. Later is dit boek door Michael Croucher & Dr. Howard Reid opnieuw uitgebracht onder de naam ‘The Way of the Warrior : The Paradox of the Martial Arts’ (in het Nederlands ‘De oosterse krijgskunst – De paradox van de martial arts’). Een boek over de klassieke martial arts met omschreven gevechtstechnieken en tradities uit het Verre Oosten waaronder Kalaripayat, Mama-Adi, Shaolin Kung Fu, Tai-chi, Bujutsu, Karate, Judo, Kempo, Aiki-do, en Naginata-do.

Martial-Mindfulness-BBC-Way-of-The-Warrior-Book-Paradox-of-the-martial-arts

MASTERS OF OKINAWAN KARATE

De documentaire ‘Sensei: Masters of Okinawan Karate’ is een productie door Chris Willson en deelt unieke kennis aan de internationale karategemeenschap over en van de karatemeesters die op de Okinawa wonen, de geboorteplaats van karate.

Chris Willson

Chris Willson is een Britse ex-pat fotograaf, videograaf en reisschrijver gevestigd in Okinawa. Hij is gespecialiseerd in het documenteren van Japanse festivals, krijgskunsten en het leven op Okinawa, zowel op het land als onder water. Zijn beelden verschijnen vaak in kranten, tijdschriften en reisgidsen.

Website Chris Willson


TALKS

DE-MYSTIFYING MINDFULNESS

Een gratis theoretische en praktische cursus (Engelstalig) als introductie in de wereld van mindfulness met instructeur Professor Chris Goto-Jones.

Chris Goto-Jones

UNIVERSITEIT LEIDEN

KUNG FU LIVES AND BREATHES IN EVERYTHING

Een Martial Mind Power Talk door. neurowetenschapper, psycholoog, krijgskunstenaar & mindfulness trainer Tamara Russel over mindfulness en martial arts.

Tamara Russel

MMP TALKS

MINDFULNESS AND THE BUDDHIST TRADITION

Lezing van Professor Richard King over de traditionele boeddhistische inzichten in mentale training die van invloed zijn op de transformatie van boeddhistische meditatieve beoefening in de twintigste eeuw. 

Richard King

UNIVERSITY OF KENT

MINDFULNESS IS POWERFULL BUT KEEP RELIGION OUT OF IT

Een videoboodschap van neuroloog en filosoof Sam Harris over de triviale stressverminderende voordelen van meditatie en hoe religie een al te vaak gedwongen en onnodig onderdeel van het pakket.

Sam Harris

BIG THINK

BEYOND WINNING

Een TEDx UCLA Talk door Janet O’Shea, hoogleraar World Arts and Cultures/Dance en krijgskunstenaar over het fysieke spel dat ons laat concurreren zonder te hoeven winnen en hoe we in respect het oneens met elkaar kunnen zijn.

Tamara Russel

TEDx UCLA

KORYU CONNECTION TO MODERN HOPLOLOGY

Een lezing door onderzoeker Hunter Armstrong over het leven en het erfgoed van Donn F. Draeger, grondlegger van een onderzoek naar menselijk strijdbaar gedrag, genaamd Hoplology.

Hunter Armstrong

International Hoplology Society


BOEKEN

MINDFULNESS IN MOTION door Tamara Russell

Martial-Mindfulness-mindfulness-in-motion-book
Martial-Mindfulness-de-mindfulness-workout-boek

Baanbrekende nieuwe benadering van mindfulness die niet wordt beoefend door stil te zitten, maar door in contact te komen met het bewegende lichaam. Geschreven door neurologe, psychologe en martial artist Tamara Russel.

KARATE GOJU RYU MEIBUKAN door Lex Opdam

Martial-Mindfulness-KARATE-GOJU-RYU-MEIBUKAN-Book-cover
Martial-Mindfulness-KARATE-GOJU-RYU-MEIBUKAN-Book-back

MMF leraar Lex Opdam heeft een Engelstalig boekwerk geschreven met de titel ‘KARATE GOJU RYU MEIBUKAN’ dat in 2007 is uitgegeven door Empire Books, een Amerikaanse uitgeverij op het gebied van de krijgskunsten.

CHOJUN MIYAGI AND GOJU RYU door Humberto Nuno de Oliveira

Martial-Mindfulness-Chojun-Miyagi-and-Goju-Ryu-a-shared-journey-cover
Martial-Mindfulness-Chojun-Miyagi-and-Goju-Ryu-a-shared-journey-book-back

Een werk van historicus en Goju-ryu beoefenaar Humberto Nuno de Oliveira over het leven van de legendarische karatemeester Chojun Miyagi en zijn karatestijl Goju-ryu. Uitgegeven in eigen beheer in 2019.

BUBISHI; THE CLASSIC MANUAL OF COMBAT door Patrick McCarthy

Martial-Mindfulness-Bubishi-book-cover
Martial-Mindfulness-Bubishi-book-back

Een vertaling van een klassiek Chinees werk over filosofie, strategie, geneeskunde en techniek in relatie tot krijgskunst door karate-historicus Patrick McCarthy.

Tuttle Publications in 2016.

WAKING UP door Sam Harris

Neurowetenschapper en filosoof Sam Harris over de manier waarop we aandacht geven aan het huidige moment en hoe dit in grote mate de kwaliteit in ons leven bepaalt.

Simon & Schuster in 2015.

CONSCIOUS

door Annaka Harris

Annaka Harris, een adviseur en redacteur van boeken over neurowetenschappen en natuurkunde, tast de grenzen van het huidige wetenschappelijke en filosofische begrip van bewustzijn af.

FITNESSTRAINER A

door FitVak

Van voedingsleer tot anatomie, van biomechanica tot trainingsleer van krachttraining tot blessurepreventie. Ook leesbaar voor hen die zich willen verdiepen in de trainingsmaterie om er zelf mee aan de slag te kunnen.

The Book of Life

Daily Meditations with Krisnamurti

Jiddu Krishnamurti, een revolutionaire filosoof, spreker en schrijver die alle vormen van spirituele leer en dogma’s verwerpt over o.a. zelfkennis, verlangen, verdriet, dood en meditatie.


MEDITATIE EN (VOLLEDIG) AANDACHT GEVEN

GUIDE TO MEDITATION

door Headspace

Headspace heeft een geanimeerde serie van 8 afleveringen van ieder ongeveer 20 minuten op Netflix uitgebracht onder de naam ‘Guide to meditation’ die gaat over verschillende meditatiemethoden en hoe je van helemaal niet mediteren naar een vast onderdeel van je leven kunt gaan. Iedere aflevering heeft een geleide meditatie.

Voor het bekijken van deze serie heb je een abonnement van Netflix nodig.

PAYING ATTENTION

door Jiddu Krisnamurti

Jiddu Krishnamurti was een spirituele Indiase filosoof van de hedendaagse samenleving die geloofde in totaal bewustzijn als essentieel voor een vrije geest.

In dit videofragment met de titel ‘How does one break free of habits?’ gaat hij in op het steeds weer verschijnende gebabbel van gedachten en stelt de vraag om hier serieus naar te kijken.

WAKING UP; GUIDED MEDITATION & DAILY MINDFULNESS door Sam Harris

Ga met neurowetenschapper en filosoof Sam Harris mee op meditatiecursus voor zowel beginners als ervaren mediteerders. Wakker worden is voor iedereen die begrijpt dat meditatiebeoefening niet alleen draait om zich beter te voelen in het moment. Meditatie zou je kijk op de wereld moeten veranderen.

Deze rijke en uitgebreide app kost geld, maar voor hen die het geld niet kunnen missen, is de app gratis (zonder gedoe). Ook in te loggen via de website.


ARTIKELEN & INTERVIEWS


OPENBARE ONDERZOEKEN (LINKS)

in relatie tot martial arts & mindfulness

2011

Mindfulness-based Mind Fitness Training (MMFT): A Review

In addition to its beneficial effect on stress, mind fitness training can help to optimize warrior performance by cultivating competencies critical for today’s security environment. The security environment today is complex and rapidly changing, and those who work in this environment need new competencies in mental agility, attention, emotional intelligence and situational awareness.

2012

Meditation and Brain Changes: Recent Research and New Applications

A brief summary of studies that showed dramatic brain alterations for all of the major traditions of meditation

2013

Aikido Experience and its Relation to Mindfulness

The results of the study suggest that Aikido training does have an effect on mindfulness scores. The results also suggest that training in Aikido may significantly increase mindfulness. Benefits of increased mindfulness may include better concentration, stronger awareness, improved immune system functioning and decreases in stress related physical symptoms.

2014

Mindfulness study explores way for Soldiers to manage stress

Tai Chi is an ancient Chinese martial art that focuses the mind on each slow and deliberate movement of the body. The martial artist feels deep breaths rising and falling from his chest with every pose. Feeling the present like a Tai Chi master is growing in popularity as a way to gain mental clarity.


Buddhist Mindfulness and Psychophysical Performance

A brief introductory sketch of some historical and cultural context for the relationship between Buddhism and western theatre practices in the early 20th century.


Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) for patients with medically unexplained symptoms: Process of change

Awareness and acceptance of painful symptoms and emotions are key factors in this process. Change of unhelpful behavioral patterns and increased self-care and self-compassion can result from this process.”

2015

Responding Not Reacting: Mindfulness Lessons From The Martial Arts: Blog


Martial Arts: Mindful exercise to combat stress

Martial arts requires expenditure of energy done with a high level of concentration, engagement in this form of exercise may provide an interesting and novel strategy for enhancing physical and mental benefits. The regular practice of Martial arts could elevate mindfulness levels of practitioners and thus influence positively on stress management and therefore quality of life and well-being. The practice of Martial arts appears to provide several benefits for the management of chronic stress. These positive effects could be based on the dual nature of Martial arts which includes the benefits of both physical activity and meditative/mindful components.


Sports can protect dynamic visual acuity from aging: A study with young and older judo and karate martial arts athletes

A study about the benefits of intensive, sustained judo and karate martial arts training in young and older athletes and nonathletes of the same age for attenuating age-related dynamic visual acuity (DVA) decline.


Martial Arts: Mindful exercise to combat stress

The practice of MA appears to provide several benefits for the management of chronic stress. These positive effects could be based on the dual nature of MA which includes the benefits of both PA and meditative/mindful components. Future studies should compare different MA modalities while analyzing different physiological and psychological adaptations for a better understanding of the impact of MA practice on the control of chronic stress and other health related benefits.

2016

Exploring the relationship between mindfulness and the abilities of mixed martial arts fighters: A cognitive approch

A study to gain a better understanding of the underlying cognitive processes involved in the workings of mindfulness; exploring whether increased levels of mindfulness were analysed showed that overall mindfulness was positively correlated with mixed martial arts ability.

2017

Structural plasticity of the social brain: Differential change after socio-affective and cognitive mental training

Research finding suggest a potential biological basis for how mindfulness and different aspects of social intelligence could be nurtured.


Mind the Hype: A Critical Evaluation and Prescriptive Agenda for Research on Mindfulness and Meditation

We have to look critical, also about defining mindfulness, it’s research and practices.


Conflict Basics: Mindfulness and Bodyfulness

In addition to our brains, we have two highly sophisticated cognitive systems that can greatly amplify our overall intelligence. Making a case for the body and the emotions as legitimate and valuable domains of knowing and learning. Applying mindfulness to the body can produce practical results in a short time.


Mindfulness would be good for you. If it weren’t so selfish

What we might call authentic mindfulness, I found, is a noble and potentially useful idea. But true mindfulness is being usurped by an imposter, and the imposter is loud and strutting enough that it has replaced the original in many people’s understanding of what mindfulness is.


Karate and Dance Training to Improve Balance and Stabilize Mood in Patients with Parkinson’s Disease: A Feasibility Study

The results of this small research showed that both, karate and dance training groups, improved balance. Furthermore, the mood dropped only in the waiting control group receiving no training at all, whereas it remained stable in patients who attended the karate and dance group. The training adherence was higher in the karate than the dance group indicating a high acceptability in Parkinson’s Disease patients for karate.


Mind the Hype: A Critical Evaluation and Prescriptive Agenda for Research on Mindfulness and Meditation

Misinformation and poor methodology associated with past studies of mindfulness may lead public consumers to be harmed, misled, and disappointed. This article discusses the difficulties of defining mindfulness, delineates the proper scope of research into mindfulness practices, and explicates crucial methodological issues for interpreting results from investigations of mindfulness. The goals of the authors are to inform interested scientists, the news media, and the public, to minimize harm, curb poor research practices, and staunch the flow of misinformation about the benefits, costs, and future prospects of mindfulness meditation.


Aikido; A Martial Art With Mindfulness, Somatic, Relational, and Spiritual Benefits for Veterans

Aikido is a martial art that originated in Japan and incorporates meditation and breathing techniques from Zen Buddhism. Like all martial arts, it requires mindful concentration and physical exertion. In addition, it is a compassion practice that also provides a spiritual perspective and includes social touch. These components make Aikido a unique form of mindfulness that has the potential to be particularly appealing to veterans coming from a Warrior Ethos tradition who are used to rigorous somatic training.


Karate Kata and Cognition

Martial arts training reduces stress and improves cognition in older adults.


We hebben meer controle over ons brein dan we denken

De mens heeft meer controle over zijn brein dan u en neurobioloog Dick Swaab (‘Wij zijn ons brein’) denken, betoogt André Aleman in zijn nieuwe boek. De neuropsycholoog legt uit, mede aan de hand van zijn geliefde karate.


Positive Psychology in Martial Arts

The greatest martial arts event is not just about martial arts.

2018

Five brain-boosting reasons to take up martial arts – at any age

We are all aware that exercise generally has many benefits, such as improving physical fitness and strength. But what do we know about the effects of specific types of exercise? Researchers have already shown that jogging can increase life expectancy, for example, while yoga makes us happy. However, there is one activity that goes beyond enhancing physical and mental health – martial arts can boost your brain’s cognition too.


The Effects of Martial Arts Training on Attentional Networks in Typical Adults

A paper were the impact of Martial Arts experience is evaluated on three different attentional networks: Alert, Orienting, and Executive. The alert index is related to optimal vigilance, orienting has associations with the spatial location of targets, and executive has been linked with conflict resolution. The benefits associated with MA training in this study seem to be exclusive to the Alert system, mostly with regards to endogenous alert. Improvement increases with years of practice.


The limited prosocial effects of meditation

A meta-study that reveals that many studies into the effects of meditation often have methodological shortcomings and that the desired positive projections must be examined critically. Studies show that there are benefits to be gained with meditation, but meditation is not an answer to everything. It is our lifestyle, motivation and focus to develop changes in ourselves and meditation is part of the sum.


Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial

Fibromyalgia is a disorder characterized by widespread musculoskeletal pain accompanied by fatigue, sleep, memory and mood issues. Tai Chi as a mind-body approach may be considered a therapeutic option in the multidisciplinary management of fibromyalgia.

A Systematic Review and Meta-Analysis of Mindfulness-Based (Baduanjin) Exercise for Alleviating Musculoskeletal Pain and Improving Sleep Quality in People with Chronic Diseases

A systematic review, based on the existing literature, suggests that Bajuanjin may be an effective intervention to alleviate musculoskeletal pain and improve sleep quality among individuals with chronic illnesses. Baduanjin is a form of qigong, a holistic system of coordinated body posture and movement, breathing, and meditation and consists out of eight separate exercises.


Does physical exercise improve perceptual skills and visuospatial attention in older adults? A review

There are some types of sport that are more likely to improve peripheral vision, notably some martial arts, especially those that require paying attention to what is happening laterally. Some sports can improve DVA or tracking abilities more than others, particularly ball sports and martial arts.


Cognitive Aging and Long-Term Maintenance of Attentional Improvements Following Meditation Training

Intensive and continued meditation practice is associated with enduring improvements in sustained attention and response inhibition, with the potential to alter longitudinal trajectories of cognitive change across the lifespan.


The Effect of Mindfulness Meditation Training on Biological Acute Stress Responses in Generalized Anxiety Disorder

Research suggest that mindfulness meditation training, a relatively inexpensive and low-stigma treatment approach, may be a helpful strategy to decrease biological stress reactivity and improve resilience to stressors in patients with preexisting anxiety disorder.


Superhumans: The remarkable brain waves of high-level meditators

People who have meditated for thousands of hours exhibit a remarkable difference in their brainwaves.

When science meets mindfulness

Researchers study how it seems to change the brain in depressed patients.


Meditation Affects Brain Networks Differently in Long-Term Meditators and Novices

Mental training such as mindfulness meditation – an accepting awareness of the present moment – has been shown to alter networks in the brain and improve emotional and physical well-being. But researchers are still discovering how such practices change the brain and what differences exist between people who meditate regularly and those who do not.


Where medicine meets martial arts studies?

The established and reputed field of medicine could learn from the emerging field of martial arts studies.


Endocrine modulation in long-term karate practitioners

Small study finds that long-term karate practice is associated with lower levels of cortisol and thyroid hormones, which suggests a significant endocrine modulation.


Getting a kick out of mindfulness

Children with learning disabilities and mental health disorders often have difficulty dealing with daily stress. But thanks to an Integra Program at the Child Development Institute being evaluated by Dr. Karen Milligan, a professor with Ryerson University’s Department of Psychology, young people are learning how to channel their frustrations into a new activity: Integra Mindfulness Martial Arts® (Integra MMA).


The scientific foundations of the stress-free lives of martial artists

Martial artists dedicate portions of their lives, if not their entire lives, to exercising enormous discipline in conditioning body and mind. The image does not exist magically but is a direct result of what happens behind the scenes.


Dharma in motion: Buddhism, Vajrayana Buddhist Tantra and Zen have as much in common with martial arts as religion?

Buddha himself focused on practice, conduct and self-help methods — not on metaphysics and gods. Martial arts, putting aside the “fighting” aspect, also focuses on practice, conduct and self-help.


Chasing intensity: The Philosophy of Martial Arts

Martial arts are about constructing a more present, active, self-disciplined, resilient self.


2019

Comparing the benefits of Tai Chi and meditation on multiple sclerosis symptoms

An intervention study which has a teaching component were participants will be trained and practice on their own.


My Tae Kwon Do Black Belt Changed My Life as an Autistic Woman

Tae kwon do was the mental and physical training I needed to cope with the challenges of my autism and sensory issues.


Long-Term Tai Chi Experience Promotes Emotional Stability and Slows Gray Matter Atrophy for Elders

Brain adverse structural changes, especially the atrophy of gray matter, are inevitable in aging. A small study highlighted that long-term Tai Chi experience might be beneficial to promote elders’ emotional stability and slow gray matter atrophy in the thalamus and hippocampus. The meditation component of Tai Chi exercise might play a key role in this process.


Neurobiological correlates of violence perception in martial artists

Higher amygdala activation while watching violent pictures might reflect that perception of violence conveys increased salience to martial artists as compared to controls. The inverse correlation between amygdala activation and aggressiveness within the martial artist group might be explained by the assumption that the more aggressive martial artists may be more accustomed to violent situations leading to a down‐modulation of amygdala activation. Appetitive aggression should be taken into account as a factor contributing to violence.


Selected Healthy Behaviors and Quality of Life in People Who Practice Combat Sports and Martial Arts

The research supports the growing evidence that competitive level cobat sport and martial arts are an effective means of improving people’s quality of life.


Embodied time: Time production in advanced Quadrato and Aikido practitioners

The first study into investigating the perception of time in MM paradigms. The study shows that prolonged practice of Quadrato Motor Training (a mindfull movement technique), may contribute to the observed lengthening of produced durations and suggests the importance of incorporating movement meditation, especially in the context of time estimation and the self.


Predictors of Fighting Ability Inferences Based on Faces

A study found no significant connections between the measured predictors of physical performance and the perception of fighting ability from facial photographs. Based on observed effect sizes, we can tentatively conclude that inferences of fighting ability are mostly linked to body size (especially weight) and AC, which are both qualities which affect the outcome of physical confrontations. Our results therefore indicate that the perception of fighting ability may be more complex than previously thought.


Looking East for Mindfulness: A Glimpse of Practices and Research on Shaolin Martial Arts and Related Practices to Advance Sport Psychology

Research on Dejian mind‒body intervention, dantian breathing and Shaolin internal martial arts such as Baduanjin and Yijinjing are briefly reviewed to examine the potential psychological benefits of such mind‒body practices. Advancement in sport psychology, particularly in relation to mindfulness-related topics, could benefit from a closer examination of Chan and Shaolin martial arts practices.


Martial Arts as a Mindfulness in Motion: A Neurocognitive View

Mindfulness programs have given high visibility to bring the impact of the practice through a well-structured protocol that can be replicated over the years offering many clinical benefits as well as a greater understanding of neurophysiological mechanisms from immediate and long-term practice [1-5]. Since then, several protocols have been created to give specificity to the public suffering from mental health problems such as depression and anxiety (MBSR, MBCT), addicts (MBRP), eating disorders (MBEAT), pain and chronic illness (MBPM). With this, Mindfulness has gained great popularity for a healthy population.

2020

Radically Embodied Compassion: The Potential Role of Traditional Martial Arts in Compassion Cultivation

Opinion article on “radically embodied compassion” related to martial arts by clinical psychologists Neil Clapton and Syd Hiskey. Traditional martial arts can be powerful ways to cultivate radically embodied compassion. Clapton and Hiskey’s thesis (both skilled in martial arts) is that traditional martial arts involves engaging and training the whole self through a variety of integrated mind-body exercises that stimulate compassionate motivation and accompanying mental states, emotions and behaviors. originate, in the service of stopping or reducing suffering. With this article, they aim to stimulate further research into the underlying mechanisms of martial arts and their relationship to compassion, as well as the further development of martial arts-based psychotherapies and personal practices that help cultivate compassion for all.

2021

Mind–Body Physical Activity Interventions and Stress-Related Physiological Markers in Educational Settings: A Systematic Review and Meta-Analysis

This review and meta-analysis demonstrate that MBPA (Mind–Body Physical Activity) interventions may positively impact specific physiological markers in students. Incorporation of MBPA within educational settings can improve the physical, mental, and emotional health of youth and young adults.

Mindfulness and psychological health in practitioners of Japanese martial arts: a cross-sectional study

This study demonstrates dispositional mindfulness and psychological health in a population continued practitioners of martial arts based on Japanese traditions. Comparable to mindfulness training, martial arts essentially emphasize the importance of attention to one’s own breath and body, and awareness of both the internal and external environments.

We ontvangen graag links naar andere volledig openbaar toegankelijke onderzoeken om deze hier op te nemen!

Copyright 2021 Martial Mindfulness.

Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring.

Boekbeschrijving door uitgeverij Empire Books:

This work reflects the system of education from the School of Dai Sensei Meitoku Yagi named the Meibukan. The Meibukan, in an educational sense, originated from the teachings of “the Empty Hand” that Chojun Miyagi adopted in his Goju-ryu Karate system and passed over to his student in turn, Meitoku Yagi. Sensei Yagi developed the system further and gave these teachings a personal interpretation. The reader will find many historical photographs of great Okinawan Goju-ryu karate masters who were the pioneers of this unique martial art.

The syllabus in this book serves as a technical manual in which history, origins, practice, and techniques are arranged in an orderly way, allowing the identity of the style to emerge. This syllabus offers deep background that not only will serve beginning karatekas by giving them a rational framework to grasp this martial art, but also more experienced karatekas, who may reinforce or augment their existing understanding of the style’s unique subtleties.

Lex Opdam has been teaching Goju-ryu Karate-do as a black belt since 1988. After several years of experience as a teacher in karate and working as a self-defense and fitnessinstructor, he joined the police force and is now a full time police instructor in the Netherlands. Lex Opdam received the title and rank of Renshi, Rokudan, Sixth degree black belt, by his teacher and karate pioneer Sensei Anthony Mirakian.Review van Mathieu Ravignat, krijgskunstenaar en voormalig lid van het Canadese Parlement:

“This is an excellent addition to any martial arts library. Not only is it the best presentation of Meibukan Goju Ryu in print but it is also one of the best books on Okinawan Goju Ryu in existence.The organization of material is presented very clearly and in the order of a curriculum. Starting with history, basics and then more advanced training and concepts. In this way the anatomy of the style is presented to the reader progressively.

What sets it above the rest of books in the same genre is its attention to detail and the fact that Mr. Opdam is an avid reader of current research on the martial arts. Therefore, there is a good balance between the traditional history and more scientific views.To note particularly is his discussion of body mechanics and Qi comparing modern western physiological concepts with traditional ones. A discussion of Qi in a book on Karate is not often seen and is an important contribution. His exposition of the Kata Sanchin is also one of the most complete seen in the space he had.

On a historical note Mr. Opdam is a student of Anthony Mirakian who learnt from Meitoku Yagi in the 50s while stationed in Okinawa, and so it is interesting to see how this curriculum differs from the one currently developed in the Meibukan. In this way it is also a kind of snap shot of the Karate of that time.

I highly recommend it to any serious student of the martial arts and the Goju Ryu style in particular. A solid traditional martial arts book like this one is a welcomed addition in a publication world obsessed with violence and the next martial arts fad and gimmick. For this credit must also be given to the publishers.”